Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤ' Ο ρόλος του πατριάρχη Φωτίου. Άρθρο του Κωνσταντίνου Καρατόλιου στο περιοδικό Ιστορικά Θέματα

2015-09-02 12:26

Στο τεύχος 154 του Σεπτέμβρη 2015 των Ιστορικών Θεμάτων (θα είναι διαθέσιμο στις πόλεις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη) περιλαμβάνεται άρθρο του Κωνσταντίνου Καρατόλιου με τίτλο "Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤ'. Ο ρόλος του πατριάρχη Φωτίου" Παρακάτω παρατίθεται η εισαγωγή του άρθρου.

"Η δολοφονία του Μιχαήλ Γ’ και η διαδοχή του στον θρόνο από τον Βασίλειο Α’ προκάλεσαν αναστάτωση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο γενάρχης της Μακεδονικής δυναστείας, ο Λέων ΣΤ’ και ο πατριάρχης Φώτιος, διαγκωνίστηκαν για την εξουσία που τους αναλογούσε. Φυσικά πίσω από τους επιφανείς αυτούς ανθρώπους κρυβόταν πλήθος άλλων που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές διαδρομές στις τάξεις της αυτοκρατορίας, στοιχηματίζοντας σε κάποιον από τους μεγάλους παίκτες του παιχνιδιού. Στη διελκυστίνδα αυτή δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο συμβατικά μέσα. Οταν παρουσιάστηκε η ανάγκη και η δυνατότητα, οι κύκλοι του Φωτίου δεν δίστασαν να εξυφάνουν μια συνωμοσία προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τον διάδοχο του θρόνου Λέοντα και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας. Η ιστορία αυτή, παρόλο που περιγράφεται ικανοποιητικά από τις βυζαντινές πηγές, συχνά δεν τυχαίνει της απαιτούμενης προσοχής στην ιστοριογραφία του Βυζαντίου. Παρά ταύτα, η μελέτη της μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των φιλοδοξιών, των πράξεων και των προσωπικοτήτων σημαντικών φυσιογνωμιών της Μέσης Βυζαντινής περιόδου."