Kριτική του βιβλίου "ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ" στο diavasame.gr

2014-03-09 18:43

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ασχολείται με την παρεξηγημένη ιστορική περίοδο του Βυζαντίου και με ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει έντονες συζητήσεις και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιστορικών εδώ και δεκαετίες. Η σύστασή του παραμένει ακόμα μυστηριώδης, αλλά φαίνεται ότι ο τρόπος χρήσης του και οι στόχοι του υγρού πυρός έχουν αρχίσει να ξεδιαλύνουν. Παρ’όλ’ αυτά υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και αυτό είναι ίσως το γεγονός που εξάπτει τόσο πολύ τη φαντασία.

Προσωπικά, το διάβασα απνευστί. Πολλές απορίες μου λύθηκαν και άλλα τόσα ζητήματα που δεν τα είχα σκεφτεί πριν άρχισαν να με απασχολούν.

Η έμφαση δίνεται από τον συγγραφέα στις ιστορικές πηγές και προς τιμήν του εντάσσει το όπλο μέσα στο ιστορικό και το γεωγραφικό του πλαίσιο, βλέποντας το θέμα ακόμα και από τη σκοπιά των Αράβων, των Βουλγάρων και των Τούρκων, των εχθρών δηλαδή του Βυζαντίου που «δοκίμασαν» την ισχύ του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι παρέχεται βιβλιογραφία και παραπομπές για όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα το έργο είναι αρκετά συνοπτικό και ευκολοκατανόητο και μπορεί να διαβαστεί και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη τριβή με ζητήματα που αφορούν το Βυζάντιο. Φαίνεται ότι έχει γραφτεί με αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ένα κενό της βιβλιογραφίας (παρόμοια εργασία γράφτηκε τελευταία φορά, αν δεν κάνω λάθος, τη δεκαετία του 1980 και από τότε υπάρχουν πολλές εξελίξεις στις έρευνες γύρω από το θέμα).

Μία αδυναμία, ωστόσο, του βιβλίου είναι ότι δεν εμβαθύνει στις έρευνες των μηχανικών αλλά βλέπει το θέμα κυρίως από την πλευρά του ιστορικού. Μία συνδυασμένη έρευνα που θα περιλάμβανε περισσότερους επιστημονικούς κλάδους θα μπορούσε να μας δώσει, ίσως, ακόμα περισσότερες απαντήσεις.

Το βιβλίο διατίθεται σε πολύ καλή τιμή που δεν επηρεάζει όμως την ποιότητά του. Έχει καλής ποιότητας εικονογράφηση και έχει τύχει καλής επιμέλειας.

 Αστέριος Θάνος

 

diavasame.gr